Het nut van keerwanden

Keerwanden zijn duurzame, veelzijdige betondelen, welke verkrijgbaar zijn in onder andere L-vorm, U-vorm en T-vorm. Het primaire doel van keerwanden is het opvangen van hoogteverschillen in terreinen. Om het nut van keerwanden te belichten geven we daar hieronder enkele voorbeelden van.

 

Wegen

Bij wegen die aan één of twee kanten worden omsloten door hoger gelegen grond (zoals je vaak in heuvelachtige en bergachtige gebieden ziet), worden keerwanden geplaatst om de grond te stabiliseren. Op die manier kan men het risico op vallend gesteente en lawines tot een minimum beperken. 

 

Grachten

Keerwanden worden tevens gebruikt bij de bouw van kademuren langs grachten. De zware betondelen zijn zeer geschikt om de grote druk van het water in de gracht en de druk van de aangrenzende bodem op te vangen. Daarbij zijn de betonnen hoekelementen uitstekend bestand tegen alle denkbare weersinvloeden.

 

Vijvers

Op min of meer dezelfde manier als bij grachten, worden keerwanden ook ingezet bij het aanleggen van vijvers. Ze vormen een robuuste wand die optimaal bestand is tegen de druk van zowel het water als de grond. Bovendien kan een strakke vorm gerealiseerd worden. Daarbij is een vijver met keerwanden gemakkelijker schoon te houden. 

 

Tuinen

Keerwanden zijn uitstekend geschikt voor het opvangen van hoogteverschillen in tuinen. Zonder keerwanden bestaat het risico dat de grond op den duur gaat verzakken. Een keerwand zorgt voor een nette, strak afgewerkte afscheiding tussen een hoger en een lager gedeelte van de tuin. Bovendien zijn keerwanden tegenwoordig in allerlei kleuren en uitvoeringen verkrijgbaar. Zo kun je echt iets moois maken van je tuin!