De bedrijfsarts, do and dont’s

De bedrijfsarts, do and dont’s

 

Steeds meer bedrijven krijgen moeilijkheden vanwege ziekteverzuim. Met name in tijden van pandemie, een periode met niet alleen een rond woekerend virus, maar ook tijden van thuiswerken en stressgevoeligheid, krijgt vrijwel ieder bedrijf te kampen met grote hoeveelheden uitvallers. Om deze uitvallers zo snel mogelijk weer aan het werk te krijgen, en daarbij kosten te beperken, kan een bedrijf een bedrijfsarts inschakelen. Door middel van een grondig en nauwlettend traject, waarin zowel werknemer als werkgever betrokken worden, zorgt de bedrijfsarts ervoor dat herstel spoedig en soepel verloopt. Ook wordt er naar manieren gekeken om ziekte in de toekomst te voorkomen. Toch zitten er ook aan het uitkiezen van een bedrijfsarts een aantal haken en ogen. Niet iedere arts is namelijk gespecialiseerd in dezelfde bezigheden. Als je bijvoorbeeld een bedrijfsarts Deventer zoekt, kun je niet de eerste beste in de omgeving inhuren.

 

Wat doet de arts?

Bedrijfsartsen zijn niet als andere artsen. Zij zijn namelijk specifiek gespecialiseerd in de relatie tussen werkomgeving en ziektebeelden. Maar ook binnen deze specialisatie zijn er duidelijke verschillen. Zo zijn er bedrijfsartsen die zich met name lenen voor het werken in een bedrijf als adviseur. Zij werken nauw samen met een werkgever om zwakke, risicovolle plekken aan te tonen, of bijvoorbeeld workshops te geven over het voeren van een gezonde bedrijfsvoortgang. Andere bedrijfsartsen zijn juist weer bezig met het aanwijzen van gevoelige plekken binnen bedrijven. Zij helpen je met het maximaliseren van je bedrijfsvoortgang op een gezonde en verantwoordelijke manier. Verder zijn er artsen die zich bezighouden met het terugbrengen van voorheen zieke werknemers. Door middel van een langdurig en uitgebreid traject, waarin er hevig met de desbetreffende collega wordt gecommuniceerd, wordt de werknemer terug de werkvloer op begeleid.

 

De juiste kiezen

Let dus goed op voordat je zomaar een bedrijfsarts kiest. Iedere arts heeft namelijk zijn eigen specialisaties en ervaringen. Neem ook even persoonlijk contact op met de arts die je misschien inhuren wil, zo weet je zeker dat het goed botert tussen bedrijf en arts. Aangezien er een nauwe samenwerking volgen moet, is dit wel zo verstandig.