Duurzaam ondernemen heeft ook in de sportwereld zijn intrede gemaakt. Hoe kun je besparen als sportvereniging? Zijn er kostbare energievreters aanwezig? Kun je zelfvoorzienend worden op bepaalde vlakken? Zijn er subsidies die de kosten dekken? En wat is de uiteindelijke besparing? 3 tips om te besparen als sportvereniging.
#1 Ledverlichting om te besparen als sportvereniging
Duurzame verlichting geeft meer licht tegen een lager verbruik. Een besparing die je direct in de clubkas kunt bijschrijven. Je kunt er al gauw honderden euro’s per jaar mee besparen als sportvereniging. Ledverlichting is er voor binnenbanen en voor buitenvelden en kan op afstand worden geregeld. Daarnaast biedt led de mogelijkheid om het licht te dimmen, waarmee je nóg meer kunt besparen als sportvereniging! De totale besparing is afhankelijk van het aantal lampen.
#2 Bosa subsidie
De overheid keert subsidie uit voor duurzame investeringen in sportclubs, zoals de overstap op ledverlichting. Binnen deze Bosa subsidie kun je als sportvereniging tot 30 procent van de totale investering terug vragen via de gemeente. Voor regulier onderhoud (geen verduurzaming) wordt maximaal 20 procent van de totale offerte vergoed. De overheid verdeelt het potje dat hiervoor is gereserveerd, in 2020 in totaal 80 miljoen euro, op chronologische volgorde. Het is dus zaak om je aanvraag tijdig in te dienen!
#3 Zelf energie opwekken
Naast energiezuinige lampen, zijn er ook andere milieuvriendelijke oplossingen voor sportverenigingen: zonnepanelen bijvoorbeeld of een warmtepomp. Hiermee kun je (deels) zelfvoorzienend worden en flink besparen als sportvereniging. Ook voor energetische oplossingen kan Bosa subsidie worden aangevraagd. Dit kun je bij jouw lokale gemeente doen. De procedure duurt gemiddeld zes tot acht weken.